Bad is stronger than good

 

In het kader van ‘Psychologie in één dag‘ wordt Ben Tiggelaar geïnterviewd door Ronnie Overgoor, dit keer over inzichten van de beroemde psycholoog Roy Baumeister.

‘Bad is stronger than good’

Negatieve gebeurtenissen hebben een grotere impact dan het positieve. Wat moet je daarmee als veranderaar of manager?

Je zou kunnen zeggen dat ‘management by fear’ dus goed werkt, maar je moet je bedenken dat slechte boodschappen gekoppeld worden de zender. De brenger van slechte boodschappen of veroorzaker van negatieve gebeurtenissen wordt uiteindelijk vereenzelvigd met het negatieve. Mensen krijgen een hekel aan de betreffende manager.

Wat dan wel? Uiteraard focus op het positieve, maar minimaal moet er een balans zijn tussen positieve en negatieve of kritische uitingen in de verhouding vier keer positief versus één keer negatief (bijsturen of corrigeren).

Blijf je focussen op het negatieve, dan zullen mensen zich van je vervreemden.

Kortom, ben je bewust van het effect dat het negatieve met zich meedraagt.

Waarom is dat zo moeilijk voor managers? We doen veel op de automatisch piloot. Wanneer we rondlopen in de organisatie, zullen we ons automatisch meer focussen op de negatieve gebeurtenissen die we waar nemen. Vervolgens reageren we hier ook negatief op in het bijsturen of corrigeren en voor je het weet zit je in een soort vicieuze cirkel.

Zie ook Inleiding motivatoren.